Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Infrastructuur en Milieu

modelrun
modelrun
 
Experimentele verwachtingen
Onzekerheid in de weersverwachting
De onzekerheid in de weersverwachting
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting (T1279, roosterpuntsafstand ~16km) herhaald met 51 verwachtingen met een model met lagere resolutie (T639, roosterpuntsafstand ~ 32 km) om rekentijd te besparen. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid. De zgn. EPS pluim geeft verwachtingen voor neerslag, 2m temperatuur en windsnelheid in 1 roosterpunt. Duidelijk is te zien hoe de onzekerheid in de verwachting groter wordt naarmate de voorspeltermijn toeneemt. Ook zijn soms verschillende scenario's te herkennen.
De EPS verwachting (pluim) voor 10 dagen vooruit.

De groene lijnen : de 50 verstoorde verwachtingen (T639)
De rode lijn : de operationele T1279 ECMWF verwachting
De blauwe stippellijn : de onverstoorde T639 verwachting
De bruine stippellijn : het ensemble gemiddelde
De bruine bolletjes : de zogenaamde GIDS-verwachting, afgeleid op basis van o.a. de operationele verwachting, het ensemble gemiddelde, en -statistisch- gecorrigeerd voor de systematisch fouten.
MOS= Model Output Statistics. Tn=Minimum temperatuur. Tx=Maximum temperatuur.

Waarschuwing bij de interpretatie:

  • De gids-waarden voor temperatuur zijn minimum en maximum temperaturen, de overige zijn temperaturen voor 00UTC en 12UTC (kan wel 5 graden schelen)
  • De waarden zijn ge´nterpoleerde roosterpunten.