Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Infrastructuur en Milieu

 
Het GLOBE Aerosolen Project
In hoopvolle afwachting op mooie meetdagen voor GLOBE Aersolen, uitzicht vanaf het dak van het KNMI in De Bilt op 4 september 2014 (Foto: KNMI)
Panorama dak
KNMI, De Bilt


Calitoo: de nieuwe generatie zonfotometer
De Calitoo is een nieuwe generatie zonfotometer voor het meten van de aerosol optische dikte (AOD), de opvolger van het bekende, oude "Globe kastje". De Calitoo heeft veel voordelen, met name: directe bepaling van de AOD in drie kanalen, stabielere resultaten, handigere bediening, slaat intern metingen op die met een PC uit te lezen zijn. Calitoo metingen kunnen ook ingevoerd worden op de GLOBE website.   lees verder

  

Het GLOBE Aerosolen Project
Het GLOBE Aerosolen Project is een educatieproject van GLOBE Nederland met het KNMI, Netherlands Space Office (NSO) en Science Center NEMO. Het brengt

  • beta-educatie
  • wetenschappelijk onderzoek: klimaatverandering en luchtkwaliteit
  • Nederlands ruimtevaartonderzoek: aardobservatie

bij elkaar door middelbare scholen actief te laten deelnemen in klimaatwetenschappelijk onderzoek naar aerosolen, kleine stof- en vloeistofdeeltjes die rondzweven in onze atmosfeer.

De taak van het KNMI in deze is op dit moment beperkt tot ondersteuning in het geval van wetenschappelijke vragen en de uitleen van de "Globe kastjes", de oude zonfotometers.

Deze web pagina's zijn bedoeld om informatie te geven over hoe te meten en hoe de resultaten vergeleken kunnen worden met satelliet data; zie het menu aan de rechter kant.

 
Nieuws
22-04-2015 – GLOBE Earth Day op KNMI
GLOBE en het KNMI organiseren op Earth Day (22 april) een trainingsdag voor docenten van het middelbaar onderwijs. Docenten worden getraind door wetenschappers zodat zij direct een of meer onderzoeksprojecten in de klas kunnen inzetten. De projecten gaan allemaal over 'citizen science': samenwerken met de wetenschap aan meer kennis over natuur en milieu.
Meer informatie, het programma, en aanmelding
27-10-2014 – iSPEX metingen blijken een succes
Herinner je nog de mooie zonnige dagen in de zomer van het afgelopen jaar? Het iSPEX project organiseerde op 8, 9 juli en 5 september nationale meetdagen waarop duizenden mensen in Nederland fijnstof hebben gemeten met hun iPhone. Het iSPEX team publiceerde vandaag haar resultaten in een wetenschappelijk artikel.
Lees verder...
17-10-2014 – Einde GLOBE Aerosolen najaarsmeetcampagne
Vandaag is de laatste meetdag van de GLOBE Aerosolen najaarsmeetcampagne. Wat zagen jullie? Heb je mooie of opvallende waarnemingen en wil je ze delen of er meer over weten? Laat het ons weten! Een terugblik op de meetcampagne verschijnt spoedig op de meetresultaten pagina.

Meer nieuws...