Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Infrastructuur en Milieu

 
Het GLOBE Aerosolen Project
Meetcampagne
Er zijn voorlopig geen meetcampagnes geplanned door het KNMI.

Hieronder volgt informatie over voorgaande meetcampagnes, die nog steeds van nut kan zijn voor scholen.

 
Schooljaar 2014-2015
Een mooie start van de GLOBE Aerosolen voorjaarsmeetcampagne 2013 (foto: Elise Hendriks, KNMI)
Voorjaarsmeetcampagne 2013 van start
Een nieuw schooljaar starten we natuurlijk met een nieuwe meetcampagnes:
  • 15 september - 17 oktober 2014, door heel Europa: Najaars meetcampagne 2014.

De data voor de voorjaarsmeetcampagne in 2015 worden in het najaar bekend gemaakt.
Doe vooral mee, en houd deze pagina ook in de gaten voor speciale meetcampagnes!

Hoe je mee doet? Meet, stuur je data in via globe.gov en zie je eigen gemaakte metingen verwerkt terug naast die van andere leerlingen uit heel Nederland en de rest van Europa. Én in vergelijking met satellietwaarnemingen.

Heb je mooie of misschien juist vreemde resultaten die je met ons en andere GLOBE Aerosolen deelnemers wil delen? Mooie foto's van jullie meetcampagne? Deel ze via de GLOBE European Aerosols Campaign webpagina op globe.gov.

Wat zie jij dit jaar? Veel meetplezier!

Movieshot uit de nieuwe GLOBE Aerosols introductiefilm, 2012 (bekijk hier de film)
GLOBE Aerosols introductiefilm, 2012


Meetinstructies
Meetinstructies en de laatste verwachtingen voor weer, bewolking en aerosolen, vind je via de links in het menu hier rechts. Ook vind je er hoe je opzoekt wanneer een satelliet, bijvoorbeeld NASA's AURA satelliet met het OMI instrument aan boord, over jouw school vliegt.

Helemaal nieuw met GLOBE Aerosolen en wil je zien hoe je meedoet? Kijk dan ook naar de introductiefilm (de film is in het engels).

GLOBE Aerosolen en iSPEX
GLOBE zonfotometer en iSPEX
GLOBE zonfotometer en iSPEX
Met de komst van iSPEX, een nieuw en klein meetinstrument en bijbehorende app voor de iPhone, wordt het meten van fijnstof wel heel eenvoudig en toegankelijk voor een breed publiek. Hierdoor wordt het mogelijk om vele fijnstofmetingen verspreid over heel Nederland en daarbuiten te verzamelen.

Het team van iSPEX, dat in 2012 de Academische Jaarprijs won, onderzoekt of en hoe iSPEX metingen in te zetten zijn voor wetenschappelijk onderzoek naar fijnstof in onze atmosfeer. Op 8 juli in het afgelopen jaar organiseerde het iSPEX team een Nationale iSPEX meetdag, open voor iedereen om aan mee te doen. Speciaal voor de Nederlandse scholen werd er op 5 september nog een tweede meetdag georganiseerd.

Wat bleek? iSPEX metingen kunnen extra informatie toevoegen aan wat we via metingen met professionele meetinstrumenten over fijnstof te weten kunnen komen. iSPEX is daarmee een succes! Dit en meer lees je in het wetenschappenlijk artikel waarin het iSPEX team haar resultaten publiceerde.

Om te zien of we iSPEX ook zouden kunnen inzetten voor GLOBE Aerosolen in Nederland, hebben we hier op het KNMI al vele iSPEX metingen gedaan, natuurlijk ook op de iSPEX meetdagen afgelopen jaar, maar ook op heldere dagen daaraan vooraf en nu.

Doe je mee aan GLOBE Aersolen en wil je ook bijdragen aan dit onderzoek? Kijk dan hier.