Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Infrastructuur en Milieu

 
Het GLOBE Aerosolen Project
iSPEX meetcampagne
iSPEX
iSPEX-instrument: opzetstukje en iPhone-camera
iSPEX-instrument: opzetstukje en iPhone-camera
iSPEX is een nieuw en klein meetinstrument en bijbehorende app (iPhone) waarmee je je smartphone kunt inzetten voor het meten van fijnstof in onze atmosfeer. De ontwikkeling van iSPEX is een initiatief van Universiteit Leiden - NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie), het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON), het RIVM en het KNMI.

Voor een fijnstof meting met iSPEX maak je, net zoals met de GLOBE zonfotometer, gebruik van de invloed van aerosolen op het zonlicht. Uitgebreide informatie over hoe iSPEX precies werkt, vind op de website van iSPEX (zie de link in de rechterkolom). Het project won afgelopen oktober de Academische Jaarprijs.

Op 8 juli organiseerde het iSPEX team met succes een landelijke meetdag voor het brede publiek, de Nationale iSPEX Meetdag. Er werden die dag door heel Nederland ruim 5000 metingen gedaan! (lees hier het KNMI nieuwsbericht). Omdat de eerste meetdag al in een gedeelte van de Nederlandse schoolvakanties viel, volgde er een tweede landelijke meetdag op 5 september. Met succes wederom; ruim 2400 metingen stroomden die dag binnen.

Benieuwd naar een verslag van de dag of meer weten over iSPEX? Klik op de link naar de speciale iSPEX website, onderaan in het menu rechts op deze pagina.
Meetexperiment iSPEX versus GLOBE zonfotometer
GLOBE zonfotometer en iSPEX
GLOBE zonfotometer en iSPEX
GLOBE Aerosolen toetst iSPEX graag met de GLOBE zonfotometer. Tegelijk met de eerste en de tweede lnadelijke iSPEX meetdag organiseerden we daarom GLOBE Aerosolen - iSPEX meetdagen. Op deze dagen werden met allebei de instrumenten, dus met de GLOBE zonfotometer én met iSPEX, gelijktijdig metingen gedaan. Niet alleen door KNMI wetenschappers, maar ook door GLOBE Aerosolen leerlingen.

Deze metingen zullen worden ingezet voor een wetenschappelijke vergelijking tussen de met de GLOBE zonfotometer verkregen AOD en luchtkwaliteitsinformatie verkregen met iSPEX.

Doe je al mee of ben je benieuwd naar iSPEX?

Jouw bijdrage aan dit experiment is nog steeds heel welkom!

Deelnemen is eenvoudig. Zo doe je mee:
  • meld je aan voor dit speciale experiment door een mail te sturen naar de iSPEX website;
  • Wil je meedoen, maar heb je nog geen iSPEX opzetstukje? Neem dan contact op het iSPEX team (zie deze link);
  • Doe naast je gebruikelijke GLOBE zonfotometer waarnemingen ook metingen met iSPEX. Volg hiervoor de gebruikelijke meetinstructies voor GLOBE Aerosolen (zie hier voor een beknopte omschrijving).
Vergeet niet je zonfotometerwaarnemingen in te voeren in de GLOBE database en je iSPEX metingen door te sturen naar de iSPEX server. Wij nemen je metingen dan mee in de vergelijkingsstudie.

Wij zijn nu al benieuwd naar de resultaten. Jij ook?