Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Infrastructuur en Milieu

 
GLOBE educatieprojecten
Nieuws
22-04-2015 – GLOBE Earth Day op KNMI
GLOBE en het KNMI organiseren op Earth Day (22 april) een trainingsdag voor docenten van het middelbaar onderwijs. Docenten worden getraind door wetenschappers zodat zij direct een of meer onderzoeksprojecten in de klas kunnen inzetten. De projecten gaan allemaal over 'citizen science': samenwerken met de wetenschap aan meer kennis over natuur en milieu.
Meer informatie, het programma, en aanmelding
27-10-2014 – iSPEX metingen blijken een succes
Alle iSPEX metingen, uitgedrukt in aerosol optische dikte (AOT), door heel Nederland op 8 juli 2013 (kijk hier voor een uitvergroting).
iSPEX AOT op 8 juli 2013
Herinner je nog de mooie zonnige dagen in de zomer van het afgelopen jaar? Het iSPEX project organiseerde op 8, 9 juli en 5 september nationale meetdagen waarop duizenden mensen in Nederland fijnstof hebben gemeten met hun iPhone. Het iSPEX team publiceerde vandaag haar resultaten in een wetenschappelijk artikel.

Wat blijkt? iSPEX metingen kunnen extra informatie toevoegen aan wat we via metingen met professionele meetinstrumenten over fijnstof te weten kunnen komen. De metingen van 8, 9 juli en 5 september laten uur-tot-uur variatie van de hoeveelheid fijnstof zien en met een hoger ruimtelijk detailniveau dan we kunnen meten met huidige satellietinstrumenten, zoals bijvoorbeeld MODIS.

Kortom, iSPEX is een succes!

Met dit gegeven gaat het iSPEX team in volle voorbereiding op een vervolg. Ditmaal zullen ze het niet gaan houden bij alleen Nederland.

Het iSPEX team, waar het KNMI ook deel van uitmaakt, won de Academische Jaarprijs op 25 oktober 2012 (foto: Universiteit Leiden).
iSPEX wint Academische Jaarprijs 2012
Meer weten? Lees dan het KNMI nieuwsbericht of bekijk het item uit de uitzending van Een Vandaag van vandaag. Of kijk natuurlijk op de website van iSPEX (zie link in het menu rechts).
17-10-2014 – Einde GLOBE Aerosolen najaarsmeetcampagne
Vandaag is de laatste meetdag van de GLOBE Aerosolen najaarsmeetcampagne. Wat zagen jullie? Heb je mooie of opvallende waarnemingen en wil je ze delen of er meer over weten? Laat het ons weten! Een terugblik op de meetcampagne verschijnt spoedig op de meetresultaten pagina.
01-09-2014 – Nieuw schooljaar en GLOBE Aerosolen najaarsmeetcampagne
In hoopvolle afwachting op mooie meetdagen voor GLOBE Aersolen, uitzicht vanaf het dak van het KNMI in De Bilt op 4 september 2014 (Foto: KNMI)
Panorama dak KNMI, De Bilt
Vanaf vandaag zijn alle scholen in Nederland weer van start. Een nieuw schooljaar betekent ook een nieuwe meetcampagne voor GLOBE Aerosolen. De najaarsmeetcampagne loopt door heel Europa en start op maandag 15 september, eindigt op vrijdag 17 oktober.
Vragen, mooie resultaten of foto's? Deel ze met ons via mail. Wij zijn altijd benieuwd.
Een mooi school- en GLOBEjaar gewenst!
Ouder nieuws...