Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Infrastructuur en Milieu

 
Het GLOBE Aerosolen Project
Verwachtingen
Weer- en bewolkingsverwachting
Weersverwachtingen KNMI
Weersverwachtingen KNMI
Wil je je goed voorbereiden voor GLOBE Aerosolen metingen dan is het bijhouden van de weersverwachting onmisbaar. Een geschikt moment voor de zonfotometermetingen is een zo wolkenvrij mogelijke hemel. Geven de weersvoorspellingen een zonnige en nagenoeg of geheel neerslagvrije dag aan, dan is het goed mogelijk dat dit een goede dag voor je metingen gaat zijn. Kijk hier voor de dagelijkse korte en lange termijn verwachtingen van het KNMI.

Wil je preciesere bewolkingsinformatie? Kijk dan, kort vooraf aan de mogelijke dag, ook naar de uurlijkse bewolkingsverwachting. Deze bewolkingsverwachting is uitgesplitst in verwachtingen voor de bewolking op verschillende hoogten in de atmosfeer en wordt uitgegeven voor de huidige dag en de komende dagen tot maximaal twee dagen vooruit.
Luchtkwaliteitsverwachtingen voor Nederland
Fijnstofverwachting uitgegeven door het RIVM
Fijnstofverwachting uitgegeven door het RIVM
Evenals weersverwachtingen worden er ook verwachtingen gemaakt voor luchtkwaliteit; voor fijnstof (aerosolen) en voor ozon. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een combinatie van metingen, waaronder grondmetingen en satellietmetingen, en modellen voor weer en luchtkwaliteit. Een verwachting voor de hoeveelheid fijnstof in Nederland wordt dagelijks uitgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM werkt hiervoor samen het KNMI en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

Op de webpagina vind je de verwachte daggemiddelde hoeveelheid fijnstof evenals een filmpje van de voorspelde uurlijkse fijnstofhoeveelheid voor vandaag en de komende dagen (tot maximaal twee dagen vooruit). De verwachtingen worden gemaakt met het luchtkwaliteitsmodel LOTOS-EUROS.

AOD verwachtingen
AOD verwachting (MACC project) AOD verwachtingen (MACC project)
Dagelijkse voorspellingen voor de aerosol optische dikte (AOD) worden ook gemaakt. Deze zijn evenzo gebaseerd op metingen en modellen voor weer en luchtkwaliteit. Een voorbeeld hiervan is de wereldwijde AOD verwachting van het MACC Project afgebeeld in de figuur hier rechts.

Goed om te weten is dat voor deze AOD voorspellingen, alleen rekening is gehouden met natuurlijke aerosolbronnen, niet met antropogene (ofwel van de mens afkomstige) aerosolen. Je ziet dus geen verhoogde AOD daar waar veel industrie en verkeer plaats vindt.

MACC (Monitoring Air Composition and Climate) is een project dat zich richt op de monitoring van de chemisch atmosferische samenstelling, dit wil zeggen het meten en zo goed mogelijk voorspellen van gassen en aerosolen in de atmosfeer, in relatie tot luchtkwaliteit en klimaatverandering. Het project is een samenwerking van onderzoeksorganisaties uit heel Europa, waaronder ook het KNMI.

De webpagina van het MACC project is engelstalig, maar de AOD verwachtingen zijn eenvoudig te bekijken. Benieuwd naar de AOD verwachting voor de komende dagen? Volg dan de stappen hieronder:
 1. Kies allereerst de dag en het tijdstip waarvoor je de voorwachting graag wil weten bij het scrollmenu Step -> valid time.
 2. Kies vervolgens voor welk gebied je de verwachting wil weten links op de webpagina in het menu onder Area.
 3. De verwachting die je vervolgens ziet is de verwachting voor de totale aerosol optische dikte. Dit is het totaal effect van verschillende typen aerosoldeeltjes;
  • zeezoutdeeltjes
  • zanddeeltjes (met name woestijnstof)
  • deeltjes vrijgekomen bij de verbranding van biomassa (ofwel de verbranding van plantmateriaal, denk bijvoorbeeld aan openhaard vuren in de winter)
  • sulfaatdeeltjes (met name industrie en scheepvaart, soms vulkanische asdeeltjes).
  Voor ieder van deze in de berekeningen meegenomen typen aerosoldeeltjes kun ook de afzonderlijke invloed op de voorspelde aerosol optische dikte bekijken. Klik daarvoor in het bovenste menu onder Species.